Sód jest pierwiastkiem chemicznym oraz mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu Najpopularniejszą formą sodu jest oczywiście sól kuchenna, której spożycie powinno być reglamentowane. Sód stanowi ważny pierwiastek w codziennej diecie sportowców – niedobory mogą zakłócać funkcjonowanie układów wewnętrznych, niedobór sodu jest również niezwykle istotny w zaburzeniach funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej. Sód, poza solą, występuje przede wszystkim w napojach, wędlinach, serach, konserwach, warzywach. Sód jest odpowiedzialny za regulację wszelkich płynów ustrojowych w organizmie. W przypadku sportowców ma to olbrzymie znaczenie- sód pozwala lepiej przyswajać wodę, jak również zatrzymywać ja w organizmie. niedobór wody, zachwianie jej ilości sprawia, iż organizm jest znacznie mniej wydajny. Optymalna ilość sodu pozwala na skuteczny transport aminokwasów oraz węglowodanów do wszystkich tkanek ciała i lepsze funkcjonowanie organizmu. Sód znaleźć można również w napojach izotonicznych.
Podobne artykuły
Czy istnieje uniwersalna, najlepsza aktywność fizyczna?
O czym należy pamiętać rozpoczynając aktywność fizyczną?
Aktywność fizyczna – sposób na długie i zdrowe życie