Z pewnością niejedna osoba przynajmniej raz zastanawiała się nad tym, czym jest izolat białka sojowego, który znajduje się w wielu produktach oraz tzw. suplementach dla osób uprawiających aktywność fizyczną. Izolat białka sojowego to produkt otrzymywany odtłuszczonej mąki sojowej, która przetwarzana jest w określonym procesie technologicznym. Co jednak zawiera w swoim składzie izolat białka sojowego? Wśród głównych składników należy wyróżnić przede wszystkim glutaminę oraz argininę, których ilość we wspomnianym izolacie przekracza dwukrotnie ilości znajdujące się w białkach serwatkowych. Warto również wiedzieć, iż obydwie substancje charakteryzuje wysoka strawność oraz rozpuszczalność. Po izolat białka sojowego powinny w szczególności sięgać osoby, które nie spożywają białka zwierzęcego, czyli np. wegetarianie oraz weganie. Oprócz tego taki izolat polecany jest do spożycia w okresie budowania masy mięśniowej, ponieważ stanowi jeden ze składników najpopularniejszych odżywek wysokobiałkowych.

Podobne artykuły
Stretching – jak prawidłowo rozciągać ciało po ćwiczeniach?
Dlaczego regeneracja po treningu jest kluczowa dla postępów?
Crossfit – dla kogo jest ten rodzaj treningu?